Како прикупљање отпада од хране у угоститељству и његова прерада у биогас или компост доприносе унапређењу квалитета ваздуха и животне средине и ублажавају климатских промена, била је тема догађаја који је данас, уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), организовало Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП).
Три велика београдска угоститељска објекта компаније Делта Холдинг су током последња три месеца прикупљала отпад од хране који им је остајао и предавала га компанији Еко Трон на даљу прераду. На тај начин је од априла до јула скоро 24 тоне отпада од хране прикупљено и претворено у биогас. Тако је спречено емитовање 16,5 тона CO2, што је количина коју 790 стабала апсорбује за годину дана.
Државна секретарка Министарства заштите животне средине Сандра Докић најавила је да ће се ова иницијатива од септембра проширити на објекте за припрему хране предшколских установа, студентске мензе и скупштински ресторан. То ће, како је навела, бити пример и осталим јавним установама које имају масовну припрему хране.
„Настојаћемо да што више угоститељских објеката укључимо у систем сакупљања отпада од хране на добровољној основи, јер законску обавезу тренутно немају. Паралелно са овим активностима припремићемо и водич за управљање храном из ХОРЕКА сектора који ће бити представљен и дистрибуиран угоститељским објектима. Поред решавања проблема отпада од хране, фокус у наредном периоду ће нам бити и на превенцији настајања ове врсте отпада кроз иницијативе које ћемо покренути“, појаснила је Докић. Она је рекла и да је један од наредних корака Министарства доношење законске обавезе да се ова врста отпада збрињава на одговарајући начин.
„У партнерству са Министарством заштите животне средине, подржавамо јавна и приватна предузећа у Србији да прикупљању отпад од хране, као и да примењују друге принципе циркуларне економије. Позивам све заинтересоване иноваторе који имају решења за одрживо управљање отпадом да се пријаве на јавни позив у оквиру иницијативе „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, истакао је Фабрицио Андреуци, вршилац дужности сталног представника УНДП-а у Србији.
Он је додао да је захваљујући подршци Европске уније, Владе Швајцарске и Глобалног фонда за животну средину у износу од укупно 2.8 милиона долара, УНДП у последње две године помогао примену 65 иновација у области циркуларне економије у Србији.
Директорка одрживог пословања Делта Холдинга, Тијана Копривица, изјавила је да је иницијатива за прикупљање хране у угоститељским објектима те компаније пружила сјајну прилику за сарадњу владиног и невладиног сектора и привреде у области заштите животне средине.
„Драго нам је што смо допринели развоју циркуларне економије у Србији. Посебну инспирацију за даље активности добили смо након сагледаних резултата смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште. Прикупљањем отпада од хране и његовом прерадом у зелену енергију пружили смо могућност и подстицај колегама да се посвете одрживом пословању, а истовремено смо охрабрили и остале учеснике у привреди да следе наш пример како бисмо заједно произвели већи ефекат на заштиту животне средине“, истакла је Копривица.
„Ово је само почетни корак на нашем путу и нећемо стати док не остваримо значајне позитивне утицаје по животну средину. Компанија Есо Трон креће активно у увођење система одвојеног сакупљања органског отпада. За почетак је то угоститељски сектор на целој територији Републике Србије, а у наредним фазама ће то бити увођење посебних канти и контејнера у стамбеним заједницама“, рекла је Јелена Плећаш, руководитељка сектора за опште и кадровске послове у компанији Есо Трон.
На догађају је било речи и о директним користима усвајања одговорних еколошких пракси за компаније, као што је побољшање репутације међу потрошачима, повећање конкурентноси на тржишту и шанси за приступ повољним финансијским кредитима.
Такође, представници француских компанија и невладиних организација поделили су своја искуства у превенцији настанка отпада од хране, његовој преради и вредновању као сировине на тржишту, која домаћим компанијама могу послужити као модел. Представљене су још две релевантне иницијативе из Србије: решење Факултета за хотелијерство и туризам из Врњачке Бање за претврање отпада од хране у компост за одржавање зелених површина и софтвер за анализу остатака хране у угоститељским објектима.
Овај догађај је организован у оквиру пројекта „Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Републици Србији – Циркуларне заједнице”, који спроводи УНДП у партнерству са Министарством заштите животне средине и уз финансијску подршку ГЕФ-а.
Фото: УНДП Србија








