skip to Main Content

Отворен јавни позив за доделу циркуларних ваучера

Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), објавили су Јавни позив за сарадњу науке и привреде у области циркуларних иновација, кроз доделу финансијских подстицаја у виду најмање 10 циркуларних ваучера у вредности од највише 12.000 америчких долара. На Јавни позив се могу пријавити научноистраживачке организације у Србији које сарађују са привредом, или намеравају да остваре такву сарадњу, ради промовисања принципа циркуларне економије у пракси. Циркуларни ваучери представљају финансијски подстицај за остваривање овакве сарадње, кроз награђивање најбољих предлога у области циркуларне економије којима се доприноси ублажавању климатских промена.

– Министарство заштите животне средине веома цени досадашњи допринос науке напорима за зелену трансформацију привреде и друштва у Србији, укључујући прелазак са линеарних на кружне пословне моделе и декарбонизацију. Да би ова трансформација била брза и ефикасна, наука и привреда треба блиско да сарађују и удруже знања и вештине – истакла је Сандра Докић, помоћница министарке заштите животне средине.

Кроз овај позив ће се идентификовати иновативна решења научноистраживачких организација, примењива за приватно или јавно предузеће и развијена у сарадњи са њима. На тај начин ће бити побољшана комерцијализација зелених иновација и ефикасна употреба сировина, енергије и смањење штетних емисија.

– Овај Јавни позив расписујемо како бисмо помогли да наука и привреда у Србији заједничким снагама убрзају развој циркуларне економије. Сарадња са приватним сектором допринеће да иновативне идеје научника и истраживача за ефикасније коришћење ресурса и ублажавање утицаја климатских промена – брже заживе у пракси. То ће подстаћи привредни раст и отварање нових радних места, уз очување животне средине, као и здравља грађана и грађанки Србије – поручио је Мирослав Тадић, вођа тима за животну средину и климатске промене у УНДП-у.

Предложене иновативне иницијативе би требало да промовишу циркуларна и енергетски-ефикасна техничка решења која рационално користе ресурсе, промовишу ниско-угљенични или угљенично-неутрални развој и пословне моделе који би могли да остваре значајне утицаје и одрживе резултате видљиве у потражњи за решењем на тржишту. Рок за достављање пријава је 1. децембар 2022. године у 17:00 часова.

Јавни позив је расписан у оквиру пројекта “Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Републици Србији – Циркуларне заједнице”, који спроводе Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) од марта 2022. године до марта 2027. године. Циљ пројекта је подстицање развоја и подршка спровођењу циркуларних идеја, пословних модела и производа јавних и приватних предузећа, ради смањење угљеничног отиска локалних заједница у Србији.

Последњи чланци

Србија представила своје иноваторе на Светском форуму циркуларне економије у Бриселу

Програм Уједињених нација за развој (UNDP), у сарадњи са Министарством заштите животне средине, остварио је запажен наступ на Светском форуму циркуларне економије (WCEF), који је одржан у Бриселу средином априла,…

Интернет продавница kutijice.com представљена на Digitalk конференцији

Директор и власник штампарије „Дето“ Миодраг Ристић, заједно са Емилијом Ристић, представио је, на недавно одржаној Digitalk конференцији у Зрењанину своју иновативну интернет продавницу kutijice.com, која је добила подршку Глобалног…

“Студио Београд” Светског форума циркуларне економије

Уз подршку Министарства заштите животне средине, Програм Уједињених нација за развој (UNDP) представио је најбоље иновације из Србије за смањење отпада и његово претварање у нове сировине, на Светском форуму…

Back To Top