skip to Main Content

Отворен јавни позив за доделу циркуларних ваучера

Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), објавили су Јавни позив за сарадњу науке и привреде у области циркуларних иновација, кроз доделу финансијских подстицаја у виду најмање 10 циркуларних ваучера у вредности од највише 12.000 америчких долара. На Јавни позив се могу пријавити научноистраживачке организације у Србији које сарађују са привредом, или намеравају да остваре такву сарадњу, ради промовисања принципа циркуларне економије у пракси. Циркуларни ваучери представљају финансијски подстицај за остваривање овакве сарадње, кроз награђивање најбољих предлога у области циркуларне економије којима се доприноси ублажавању климатских промена.

– Министарство заштите животне средине веома цени досадашњи допринос науке напорима за зелену трансформацију привреде и друштва у Србији, укључујући прелазак са линеарних на кружне пословне моделе и декарбонизацију. Да би ова трансформација била брза и ефикасна, наука и привреда треба блиско да сарађују и удруже знања и вештине – истакла је Сандра Докић, помоћница министарке заштите животне средине.

Кроз овај позив ће се идентификовати иновативна решења научноистраживачких организација, примењива за приватно или јавно предузеће и развијена у сарадњи са њима. На тај начин ће бити побољшана комерцијализација зелених иновација и ефикасна употреба сировина, енергије и смањење штетних емисија.

– Овај Јавни позив расписујемо како бисмо помогли да наука и привреда у Србији заједничким снагама убрзају развој циркуларне економије. Сарадња са приватним сектором допринеће да иновативне идеје научника и истраживача за ефикасније коришћење ресурса и ублажавање утицаја климатских промена – брже заживе у пракси. То ће подстаћи привредни раст и отварање нових радних места, уз очување животне средине, као и здравља грађана и грађанки Србије – поручио је Мирослав Тадић, вођа тима за животну средину и климатске промене у УНДП-у.

Предложене иновативне иницијативе би требало да промовишу циркуларна и енергетски-ефикасна техничка решења која рационално користе ресурсе, промовишу ниско-угљенични или угљенично-неутрални развој и пословне моделе који би могли да остваре значајне утицаје и одрживе резултате видљиве у потражњи за решењем на тржишту. Рок за достављање пријава је 1. децембар 2022. године у 17:00 часова.

Јавни позив је расписан у оквиру пројекта “Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Републици Србији – Циркуларне заједнице”, који спроводе Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) од марта 2022. године до марта 2027. године. Циљ пројекта је подстицање развоја и подршка спровођењу циркуларних идеја, пословних модела и производа јавних и приватних предузећа, ради смањење угљеничног отиска локалних заједница у Србији.

Последњи чланци

Отворен нови јавни позив за иновације науке и привреде у области циркуларне економије

Нови јавни позив за сарадњу науке и привреде у развоју и примени иновативних решења за смањење отпада или претварање отпада у нове сировине отворио је данас Програм Уједињених нација за…

Back To Top