skip to Main Content

Отворен Јавни позив за иновације у области циркуларне економије

Како би подстакли и убрзали развој решења и пословних модела који ће практично допринети смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (ГХГ) и ублажавању климатских промена, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији и Министарство заштите животне средине, у сарадњи са Глобалним фондом за животну средину (ГЕФ) отворили су Јавни позив за иновације у области циркуларне економије.

Позив се односи на предлоге иновативних и исплативих пројеката, пословних модела и техничких решења за смањење емисија ГХГ на нивоу локалних заједница применом принципа циркуларне економије, који истовремено имају потенцијал да остваре и друге друштвене, економске и еколошке користи за заједницу и грађане.

Јавни позив за иновације у области циркуларне економије отворен је од 01. децембра 2020. године до 01. фебруара 2021. године, а на њега могу да се пријаве локалне самоуправе и јавна комунална предузећа, привредни субјекти и организације цивилног друштва регистровани у Републици Србији.

Аутори предлога које експертски жири одабере као најбоље према критеријумима оцењивања, добиће менторску и другу стручну подршку у фази Акцелерације, како би се њихове идеје развиле у зреле пројекте и успеле да добију финансијска средства неопходна за спровођење у пракси.

Како би испунила циљеве приступања Европској унији и одржала конкурентност на међународном тржишту Србија треба да убрза транзицију ка циркуларној економији и нискоугљеничном развоју. „Зелена агенда ЕУ за западни Балкан“ покренуће могућности за финансирање зелених предузећа и пројеката. Овај позив, између осталог, има за циљ да подржи индустрију и пословни сектор да повећају своје капацитете за привлачење таквих инвестиција.

Такође, циркуларни пословни модели представљају шансу за одрживи опоравак пословног сектора, посебно малих и средњих предузећа, од последица пандемије КОВИД 19. Ово је прилика за предузећа да планирају нове, зелене пословне подухвате који ће им обезбедити одрживост и отпорност на кризе у будућности.

Овај јавни позив је део припремног процеса за пројекат  „Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Републици Србији“, чији се почетак очекује у другој половини 2021. године.

Последњи чланци

Србија представила своје иноваторе на Светском форуму циркуларне економије у Бриселу

Програм Уједињених нација за развој (UNDP), у сарадњи са Министарством заштите животне средине, остварио је запажен наступ на Светском форуму циркуларне економије (WCEF), који је одржан у Бриселу средином априла,…

Интернет продавница kutijice.com представљена на Digitalk конференцији

Директор и власник штампарије „Дето“ Миодраг Ристић, заједно са Емилијом Ристић, представио је, на недавно одржаној Digitalk конференцији у Зрењанину своју иновативну интернет продавницу kutijice.com, која је добила подршку Глобалног…

“Студио Београд” Светског форума циркуларне економије

Уз подршку Министарства заштите животне средине, Програм Уједињених нација за развој (UNDP) представио је најбоље иновације из Србије за смањење отпада и његово претварање у нове сировине, на Светском форуму…

Back To Top