skip to Main Content

Отворен нови јавни позив за иновације науке и привреде у области циркуларне економије

Нови јавни позив за сарадњу науке и привреде у развоју и примени иновативних решења за смањење отпада или претварање отпада у нове сировине отворио је данас Програм Уједињених нација за развој (UNDP), уз подршку Глобалног фонда за животну средину (GEF). Циљ позива је да допринесе ефикаснијој употреби ресурса и енергије, бољем управљању отпадом, а тиме и смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (GHG) и очувању животне средине.

Позив је намењен научно-истраживачким организацијама и иновационим центрима који сарађују, или ће сарађивати, са приватним и јавним предузећима на решењима у области циркуларне економије. Најмање десет најперспективнијих предлога добиће подршку од по 10.000 долара. Више информација о начину пријављивања и пропозицијама позива можете пронаћи овде.

У претходним циклусима овог позива, подршку, у укупном износу од 250.000 долара, добило је 25 циркуларних иновација, а на догађују су се представили аутори решења за примену принципа циркуларне економије у грађевинској индустрији. Они су представили решења за производњу бетонских плоча од отпадног пепела из термолекетрана, бетонских блокова од рециклираног стиропора и пепела, израду грађевинског материјала од текстилног отпада, као и материјала за уређење ентеријера од отпадног стакла.

Помоћник министарке заштите животне средине Душан Чаркић рекао је да процес транзиције на циркуларну економију подразумева системски приступ и обавезно коришћење потенцијала истраживања, иновација и дигитализацију, као и повезивање свих заинтересованих страна и њихову дугорочну сарадњу.

„Министарство заштите животне средине је, у сарадњи са UNDP-ем, у последње две године подржало сарадњу научно-истраживачких организација и привреде, кроз доделу 25 циркуларних ваучера за иновативне идеје. Велики број пријављених идеја у претходним позивима показује да се ова сарадња интензивно развија и надамо се да ће и овај нови позив бити добро прихваћен и инспиративан и да ћемо наградити још много добрих идеја“, додао је Чаркић.

На догађају су представљене и Смернице за управљање отпадом од грађења и рушења, које је припремило Министарство заштите животне средине како би предузећима и инвеститорима олакшалио примену нове Уредбе која регулише ову област.

„Да бисмо убрзали прелазак на циркуларну економију у Србији, настављамо да подржавамо научно-истраживачки и приватни сектор да раде заједно како би претворили иновације у исплатива пословна решења. Развој и примена њихових идеја помажу да убрзамо зелену транзицију у Србији, подстакнемо економски раст и побољшамо квалитет животне средине, на добробит свих“, рекао је Фабрицио Андреуци, заменик сталног представника UNDP-а у Србији.

Он је подсетио иноваторе да своје идеје у области циркуларне економије могу да пријаве и на стално отворени Јавни позив за иновативна решења за зелену транзицију српске привреде и друштва у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“.

Публика на догађају је имала прилику да погледа сесију 8. Светског форума циркуларне економије под називом „Перспективе грађевинског сектора – од глобалних пракси до Океаније“. Учесници су поделили и утиске са наступа Србије на овом Форуму, који је од 15. до 18. априла одржан у Бриселу. Делегација Србије је у Бриселу представила више од 60 иновација у области циркуларне економије, које су примењене захваљујући подршци Европске уније, Владе Швајцарске и GEF-а, у оквиру две иницијативе које у партнерству са Министарством заштите животне средине спроводи UNDP: „ЕУ за Зелену агенду у Србији” и „Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Србији – Циркуларне заједнице“.

Последњи чланци

Србија представила своје иноваторе на Светском форуму циркуларне економије у Бриселу

Програм Уједињених нација за развој (UNDP), у сарадњи са Министарством заштите животне средине, остварио је запажен наступ на Светском форуму циркуларне економије (WCEF), који је одржан у Бриселу средином априла,…

Интернет продавница kutijice.com представљена на Digitalk конференцији

Директор и власник штампарије „Дето“ Миодраг Ристић, заједно са Емилијом Ристић, представио је, на недавно одржаној Digitalk конференцији у Зрењанину своју иновативну интернет продавницу kutijice.com, која је добила подршку Глобалног…

“Студио Београд” Светског форума циркуларне економије

Уз подршку Министарства заштите животне средине, Програм Уједињених нација за развој (UNDP) представио је најбоље иновације из Србије за смањење отпада и његово претварање у нове сировине, на Светском форуму…

Back To Top