skip to Main Content

Иновације из Србије на Светском форуму циркуларне економије у Бриселу

Уз подршку Министарства заштите животне средине, Програм Уједињених нација за развој (UNDP) представиће најбоље иновације из Србије за смањење отпада, односно претварање отпада у нове сировине, на Светском форуму циркуларне економије (World Circular Economy Forum 2024 – WCEF2024), koji се од 15. до 18. априла одржава у Бриселу. Овај глобални скуп посвећен је најнапреднијим решењима у области циркуларне економије, која су настала на темељу нових научних истраживања.

UNDP и Министарство ће посетиоцима WCEF-a 2024 представити више од 60 иновација из Србије. Међу њима су решења за прављење биоразградивих чаша и кеса, боја за намирнице и лепкова за индустрију и грађевинарство од отпада од воћа и поврћа, за произодњу грађевинског материјала од текстилног отпада и отпадног стакла, затим ручно прављеног папира и кутија од паклица цигарета и вишкова штампарског папира, односно оловака и бојица од старих новина, за израду справа за вежбање од отпадног дрвета из река, као и за рециклажу каблова како би се добио бакарни и алуминијумски гранулат. Такође ће бити представљен информациони систем који аутоматизује гајење биљака у био-разградивим саксијама, као и нови дигитални (IoT-Internet of things) уређаји који омогућавају мерење количине и одређивање врсте отпада у контејнерима, ради оптимизације његовог прикупљања.

У оквиру посебне сесије о томе како инсекти могу да се користе за смањење отпада, 18. априла ће, поред примера из Јужне Африке и Лесота, бити представљено иновативно решење компаније „Белинда Анималс“ из Београда и Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“. Оно је показало да црв брашнар може да се храни стиропором и да га на тај начин потуно разгради тако да се добије органска материја богата протеинима, идеална за производњу хране за стоку. Сесија ће моћи да се прати и онлајн, а пријава је отворена до краја дана у петак, 12. априла, на овом линку.

Ови и други примери примене принципа циркуларне економије из целог света послужиће лидерима из пословне заједнице, доносиоцима одлука и стручњацима да размотре како да привреда, у сарадњи са науком, на потребе човека одговори на начин који је у сагласју са природом, односно који штеди ресурсе, продужава век коришћења материјала, смањује загађење отпадом и емисије CO2, истовремено доносећи уштеде произвођачима и чинећи их конкурентнијим на тржишту. Форум је и прилика за ауторе решења из области циркуларне економије да се сретну са иноваторима из других земаља и заједно са њима даље развијају своје идеје.

Од 2022. године 65 иновативних решења у области циркуларне економије добило је подршку за имплементацију у укупном износу од 2,8 милиона долара. Ову подршку су обезбедили Европска унија, Влада Швајцарске и Глобални фонд за заштиту животне средине (GEF), у оквиру две иницијативе које у партнерству са Министарством заштите животне средине спроводи UNDP: „ЕУ за Зелену агенду у Србији” и „Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Србији – Циркуларне заједнице“.

Последњи чланци

Србија представила своје иноваторе на Светском форуму циркуларне економије у Бриселу

Програм Уједињених нација за развој (UNDP), у сарадњи са Министарством заштите животне средине, остварио је запажен наступ на Светском форуму циркуларне економије (WCEF), који је одржан у Бриселу средином априла,…

Интернет продавница kutijice.com представљена на Digitalk конференцији

Директор и власник штампарије „Дето“ Миодраг Ристић, заједно са Емилијом Ристић, представио је, на недавно одржаној Digitalk конференцији у Зрењанину своју иновативну интернет продавницу kutijice.com, која је добила подршку Глобалног…

“Студио Београд” Светског форума циркуларне економије

Уз подршку Министарства заштите животне средине, Програм Уједињених нација за развој (UNDP) представио је најбоље иновације из Србије за смањење отпада и његово претварање у нове сировине, на Светском форуму…

Back To Top