skip to Main Content

Подршка идејама за убрзање циркуларне економије: Отворена два јавна позива

Уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) објавили су јавне позиве за суфинасирање иновација у области циркуларне економије. Отворени су позив за сарадњу науке и привреде у развоју и примени циркуларних модела пословања, као и позив за интегрисање неформалних сакупљача секундарних сировина у систем управљања отпадом. Циљ расписивања ових позива је да се подрже решења која доприносе ефикасној употреби сировина и енергије, смањењу емисија штетних гасова, а тиме и ублажавању климатских промена, као и побољшању квалитета живота рањивих група.

Најављујући отварање јавних позива, државна секретарка Министарства заштите животне средине Сандра Докић напоменула је да би циркуларни модел пословања и функционисања требало да буде стандард, а не изузетак, и додала:

„Свесни важности сарадње између науке и привреде у области циркуларне економије, подржавамо још један циклус финансијских подстицаја у виду „циркуларних ваучера“. Истакла бих и да ћемо сада први пут подржавати иновативна решења која имају за циљ укључивање неформалних сакупљача секундарних сировина у формалне токове управљања отпадом.“

„Сарадња науке и привреде је од суштинског значаја за подстицање економског раста и отварање нових, зелених радних места, увођењем иновација и принципа циркуларности у пословање компанија у приватном сектору. Научници и истраживачи имају таленат, знање и искуство који могу да убрзају увођење ових иновација, а тиме и зелену транзицију“, изјавио је Мирослав Тадић, вођа тима за животну средину и климатске промене у УНДП-у.

На Јавни позив за сарадњу науке и привреде се могу пријавити научноистраживачке организације у Србији које сарађују са привредом, док је други позив намењен организацијама цивилног друштва, социјалним предузећима, научноистраживачким организацијама и осталим образовним институцијама у Србији које имају предлоге за укључивање неформалних сакупљача секундарних сировина у формалне токове управљања отпадом.

Најбољим иницијативама изабраним кроз ова два јавна позива ће бити додељени финансијски подстицаји у износу од по 10.000 америчких долара.

Рок за достављање пријава је 27. јул 2023. године, до 17 часова. Више информација о позиву и начину пријављивања може се пронаћи на сајту www.cirkularnezajednice.rs/pozivi.

Последњи чланци

Изабрани добитници циркуларних ваучера и циркуларних награда

Београд, 8. септембар 2023 – Тринаест најбољих иновација за сарадњу науке и привреде у области циркуларне економије добиће финансијску подршку, у виду „циркуларних ваучера“ у вредности од по 10.000 долара,…

Back To Top