skip to Main Content

Изабрани добитници циркуларних ваучера и циркуларних награда

Београд, 8. септембар 2023 – Тринаест најбољих иновација за сарадњу науке и привреде у области циркуларне економије добиће финансијску подршку, у виду „циркуларних ваучера“ у вредности од по 10.000 долара, како би биле примењене у пракси, док ће шест најбољих иновација за интегрисање неформалних сакупљача секундарних сировина у формалне токове управљања отпадом добити финансијску подршку, у виду „циркуларних награда“ такође у вредности од по 10.000 долара.

Ове иновације ће допринети ефикаснијој употреби ресурса и енергије, као и смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (ГХГ), а изабране су у оквиру Јавних позива, који су расписали Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

Изабрана решења дају препоруке за поновну употребу отпада за производњу енергије и израду нових производа, али и препоруке за измене јавних политика.

Листу иницијатива награђених циркуларним ваучерима, али и свих пристиглих предлога, можете погледати ОВДЕ, а листу иницијатива награђених циркуларним наградама – ОВДЕ.

Циркуларни ваучери и награде ће бити додељени у оквиру пројекта „Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Републици Србији – Циркуларне заједнице“, који спроводе Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

Последњи чланци

Одржана радионица о циљевима одрживог развоја Агенде 2030

Програм Уједињених нација за развој (UNDP), у сарадњи са  Министарством заштите животне средине, организовао је радионицу „Циљеви одрживог развоја Агенде 2030“ на којој су учествовали запослени у Министарству заштите животне…

Обележен Светски дан заштите животне средине

У оквиру Европске зелене недеље, едукативним програмом, доделом признања за „зелене“ иновације и отварањем два конкурса обележен је Светски дан заштите животне средине. Догађај су организовали Министарство заштите животне средине…

У више од пола програма факултета недовољно заступљен аспект циркуларне економије

Више од 50 посто програма предмета високошколских установа у Републици Србији потребно је значајније ревидирати када је у питању заступљеност аспеката циркуларне економије и одрживог развоја, показали су резултати „Анализе…

Back To Top