skip to Main Content

Одржана дискусија о методологији локалних мапа пута циркуларне економије

Представници Министарства заштите животне средине, Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Сталне конференције градова и општина (СКГО) и општина Сомбор, Панчево и Нови Пазар, учествовали су данас у дискусији о методологији израде локалних мапа пута циркуларне економије у згради Уједињених нација у Београду.

Израда локалних мапа пута за циркуларну економију предвиђена је у циљевима Програма развоја циркуларне економије за период од 2022-2024, како би локалне самоуправе створиле циркуларне заједнице у којима ће се ресурсима и енергијом управљати на рационални начин, а све у корист здравља људи и животне средине.

Како је објаснила шефица Oдсека за циркуларну и зелену економију у Министарству заштите животне средине Александра Вучинић, радионица је била посвећена консултацијама са локалним самоуправама.

– Ове године ће бити подржано између 3 и 5 локалних самоуправа. Расписаћемо конкурс са СКГО и локалне заједнице које се буду јавиле добиће експертску помоћ за израду локалних мапа пута за циркуларну економију. Гледаћемо да то буду локалне самоуправе различите развијености и величине, као и да су распоређене по целој Србији, како бисмо ту метолодологију користили и касније. Мапа пута је ходограм како ићи ка циркуларним заједницама – рекла је Вучинић.

Према речима шефице Одељења за животну средину, комуналне услуге, енергетску ефикасност и ванредне ситуације у СКГО Јане Павловић, првих пет општина које буду изабране за израду локалних мапа пута циркуларне економије добиће сву неопходну подршку у том послу.

– Први изазов је да за једним столом седи цела заједница на локалу, као и да сви имају исту визију и циљеве. Важно је да свака локална самоуправа схвати шта је изазов и да о томе отворено разговарамо, да се не бисмо обавезали на оно што не можемо лако да спроведемо – рекла је Павловић.

Радионица је одржана у оквиру пројекта „Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Републици Србији – Циркуларне заједнице”, који спроводе Министарство заштите животне средине и УНДП, уз финансијску подршку ГЕФ-а. Координаторка овог пројекта Ана Митић Радуловић је подсетила да УНДП подржава иновативне идеје у локалним самоуправама које доприносе развоју циркуларне економије, као и да ће пружити помоћ у изради планова управљања отпадом који ће интегрисати елементе циркуларне економије.

– Локалне мапе пута су другачији развојни и стратешки документ који осим управљања отпадом подразумева много других области, попут енергије и воде – указала је Митић Радуловић.

Оснивач и директор ЦирЕкона Милан Веселинов је учесницима представио елементе које би мапе пута циркуларне економије требало да садрже. Како је навео, пет кључних области су јавне услуге, енергетика, добро управљање и јавне набавке, људски капацитет за транзицију, као и модерна и иновативна привреда и предузетништво.

Последњи чланци

Србија представила своје иноваторе на Светском форуму циркуларне економије у Бриселу

Програм Уједињених нација за развој (UNDP), у сарадњи са Министарством заштите животне средине, остварио је запажен наступ на Светском форуму циркуларне економије (WCEF), који је одржан у Бриселу средином априла,…

Интернет продавница kutijice.com представљена на Digitalk конференцији

Директор и власник штампарије „Дето“ Миодраг Ристић, заједно са Емилијом Ристић, представио је, на недавно одржаној Digitalk конференцији у Зрењанину своју иновативну интернет продавницу kutijice.com, која је добила подршку Глобалног…

“Студио Београд” Светског форума циркуларне економије

Уз подршку Министарства заштите животне средине, Програм Уједињених нација за развој (UNDP) представио је најбоље иновације из Србије за смањење отпада и његово претварање у нове сировине, на Светском форуму…

Back To Top