skip to Main Content

Изабрани добитници циркуларних ваучера

Београд, 15. децембар 2022 – Дванаест најбољих иновација за сарадњу науке и привреде у области циркуларне економије добиће финансијску подршку, у виду „циркуларних ваучера“ у вредности од по 10.000 долара, како би биле примењене у пракси.

Ове иновације ће допринети ефикаснијој употреби природних ресурса и енергије, као и смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (ГХГ), а изабране су у оквиру Јавног позива, који расписали Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

Изабрана решења ће омогућити поновну употребу био-отпада за производњу енергије, компостирање и израду нових производа (козметика, боје и лакови, еколошки лепак), као и коришћење отпадних вода из дрвне индустрије за добијање иновативних биопроизвода.

Нека од решења користе нове технологије, попут вештачке интелигенције, софтвера и апликација, што ће допринети смањењу емисија загађујућих материја из термоелектрана, оптимизацији потрошње електричне енергије, као и преласку са фосилних горива на обновљиве изворе енергије.

Међу награђенима су и  идеје за производњу биоразградивих и компостабилних кеса од природних материјала, гајење ларви које могу да разграде органски отпад и пластику, као и за стварање посебне сорте свиња, која је може да једе храну из природе уместо концентрата, што доприноси и смањењу био-отпада.

Листу награђених иницијатива можете погледати ОВДЕ.

Више о награђеним иницијативама можете прочитати ОВДЕ.

Листу свих пристиглих предлога, поређаних по оценама евалуатора, можете погледати ОВДЕ.

Циркуларни ваучери ће бити додељени у оквиру пројекта „Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Републици Србији – Циркуларне заједнице“, који спроводе Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

Последњи чланци

НАГРАЂЕНЕ НАЈБОЉЕ ИНОВАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ ЦИРКУЛАРНЕ ЕКОНОМИЈЕ У СРБИЈИ

Уз подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) доделили су данас признања и новчане награде ауторима 21 најбоље иновативне…

Отворен јавни позив за доделу циркуларних ваучера

Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), објавили су Јавни позив за сарадњу науке и привреде у…

Back To Top